Μια Συμπεριληπτική Καλλιτεχνική Πρωτοβουλία από το Εν Δυνάμει Ensemble και το Okay Initiative Space “Κι όμως Το’χω”

Η κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία Εν δυνάμει, σε συνεργασία με τον χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας Okay Initiative Space στην Αθήνα και την υποστήριξη της ΔΕΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Art project : Ι Got it Tho

“Κι όμως Το’χω”

Μια Συμπεριληπτική Καλλιτεχνική Πρωτοβουλία από το Εν Δυνάμει Ensemble και  το Okay Initiative Space 

Από 20 Νοεμβρίου έως 21 Δεκεμβρίου | Οkay Initiative Space 

Η κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία Εν δυνάμει, σε συνεργασία με τον χώρο  καλλιτεχνικής δημιουργίας Okay Initiative Space στην Αθήνα και την υποστήριξη της ΔΕΗ,  παρουσιάζει μια συμπεριληπτική σπονδυλωτή καλλιτεχνική πρωτοβουλία που εστιάζει στην  ενίσχυση της συμμετοχικότητας, της διαφορετικότητας και της δημιουργικής έκφρασης.  Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει μια πολιτιστική αφήγηση που εστιάζει στην  ενδυνάμωση, την ανθεκτικότητα και την ενωτική δύναμη που προσφέρει η σύγχρονη τέχνη.

Ως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας, η ΔΕΗ στηρίζει  ενεργά το ταλέντο, το πάθος και την ευγενή άμιλλα, προάγοντας παράλληλα την ισότητα και  την συμπερίληψη. Τηρώντας τις αρχές της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και της Βιώσιμης  Ανάπτυξης, η ΔΕΗ σέβεται και αξιοποιεί την διαφορετικότητα, ενσωματώνει στην κουλτούρα  της τις αρχές της συμπερίληψης δίνοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους. 

Το project είναι διαρθρωμένο σε τρεις φάσεις, με την τρίτη και τελική φάση να αποτελεί  κορύφωση του οράματος της ομάδας για μια βιώσιμη κοινωνική αλλαγή μέσω της τέχνης. 

Συγκεκριμένα: 

Πρώτη φάση 

20 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου | Ατομική έκθεση/live performance ζωγραφικής της  Λωξάνδρας «LLoxy» Λούκας 

28 Νοεμβρίου | Εγκαίνια Έκθεσης 

Το project ξεκινάει με μια ατομική έκθεση/ live performance ζωγραφικής στο Okay Initiative  Space της Λωξάνδρας «LLoxy» Λούκας, μιας εικαστικού και performer με σύνδρομο Down. Η  LLoxy επί μια εβδομάδα δημιουργεί με τα υλικά της στο χώρου του Okay μεταμορφώνοντάς  τον σε έναν ζωντανό και προσωπικό κόσμο, εξερευνώντας τις δυνατότητες του χρώματος και  της φόρμας μέσω της ιδιαίτερης, δικής της μεθόδου και σκέψης. Το έργο της παρουσιάζει τον  καθημερινό κόσμο μέσω του δικού της αντιληπτικού πρίσματος και μας ενθαρρύνει να  αμφισβητήσουμε την δική μας, παγιωμένη και συχνά κλειστή σε μετα-ερμηνείες, αντίληψη  του περιβάλλοντός μας. Κατά την διάρκεια της live μεταμόρφωσης, ο χώρος θα είναι ανοιχτός  στο κοινό και η LLoxy θα επιτελεί την μεθερμηνευτική performance του σύμπαντός της. 

Η ιδέα της δημιουργίας μιας παραλλαγής του κόσμου μας, ή ακόμα κι η γέννηση ενός νέου,  εξελίσσεται και διανθίζεται κατά την διάρκεια όλου του project, σε όλες του τις φάσεις.

Δεύτερη φάση 

8 – 15 Δεκεμβρίου | Εργαστήρια 

16 – 20 Δεκεμβρίου | Open House / Τελική Συλλογική Έκθεση 

Βιωματικά εργαστήρια 

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει μια σειρά βιωματικών σεμιναρίων και εργαστηρίων μέσα  στον ίδιο χώρο που θα έχει διαμορφώσει η εικαστικός LLoxy. Τα εργαστήρια θα  πραγματοποιηθούν από επαγγελματίες καλλιτέχνες σε επιμέλεια του Σταύρου Καπετάνιου.  Τα εργαστήρια θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το κοινό της Αθήνας και  προσκεκλημένες ομάδες από οργανισμούς και φορείς της πόλης που ασχολούνται με την  κοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη, την αναπηρία και τις κοινωνικές μειονότητες. Τα  εργαστήρια θα προσεγγίζουν τα εκάστοτε εφαρμοσμένα υλικά και πρακτικές με έναν ευρύ,  πειραματικό και συμπεριληπτικό τρόπο, δημιουργώντας ένα νέο αφηγηματικό περιβάλλον,  στον ήδη υπάρχοντα κόσμο που θα έχει δημιουργηθεί. Στο τέλος των εργαστηρίων, η τελική  συλλογική δημιουργία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό. 

Το project θα κινηματογραφηθεί με σκοπό τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που θα  αποτυπώνει όλη την εξέλιξη και το αποτέλεσμα της δράσης καθ’ όλη τη διάρκειά της. Επίσης,  όλη η δράση θα παρακολουθείται και θα καταγράφεται από ακαδημαϊκή ομάδα στο πεδίο  της εργοθεραπείας, που διεξάγει έρευνα με στόχο τη μελέτη του αντίκτυπου της τέχνης στις  ευπαθείς και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες και τη συμβολή της στους  αναπτυσσόμενους τομείς της εργοθεραπείας και της θεραπείας μέσω της τέχνης. 

Το project είναι δομημένο πάνω σε ένα σύστημα συμπεριληπτικής συνεργασίας «συν δημιουργών», όπου κάθε συντελέστρια – συντελεστής (στην παραγωγή, επιμέλεια,  φωτογράφηση, γραφιστική επιμέλεια, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φωτιστές/ τριες, κ.ο.κ.) θα  συνεργάζεται στενά με συν-δημιουργούς με και χωρίς αναπηρία από την ομάδα Εν Δυνάμει.  Αυτή η πρωτοβουλία συμπυκνώνει στον πυρήνα του όλου εγχειρήματος μια έμπρακτη  προσπάθεια συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία, και προτείνει μια διαφορετική δημιουργική – επαγγελματική προοπτική. Ταυτόχρονα ευθυγραμμίζει πρωτοποριακά το project με το όραμά  μας πάνω στην συμπερίληψη και στα ίσα δικαιώματα στην εργασία, την εκπαίδευση και την  τέχνη. 

Συντελεστές 

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Σταύρος Καπετάνιος – Μιχάλης Ντολόπουλος – Λωξάνδρα Λούκας 

Project Management: Νέλσων Λούκας – Σοφία Κύρινα – Μαργαρίτα Καϊναδά

Παραγωγή: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη – Κωτούλα Τσαμπίκα – Μαρία Ταρσή Χελά – Θάνος Νανάσης 

Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Ευαγγελία Σκρομπόλα – Ελένη Δημοπούλου – Μύριαμ Σοφία Αρτζανίδου – Θεανώ Κόντα –  Δημήτρης Λύρας 

Social Media: Δήμητρα Παράσχου – Χριστίνα Ασλανίδου – Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης – Ανθή  Κουτσουμπέλη – Μαρία Δαχλύθρα 

Γραφιστική Επιμέλεια: Ιώ Παπαδάτου – Παναγιώτης Ματζίρης – Αλέξανδρος Χάτσιος 

Φωτογραφία – Βιντεογράφηση – Audio: Frank Holbein – Μαρία Ταρσή Χελά- Μυρτώ Κώστα – Θεανώ Παπαβασιλείου – Νίκος  Κυπαρίσης 

Με τη συνεργασία ελc productions 

Το πρόγραμμα υλοποιείται με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού

Με την ευγενική χορηγία της ΔΕΗ 

Στοιχεία επικοινωνίας

Instagram

Facebook

TikTok

LinkTree

Δελτίο Τύπου σε Προσβάσιμη Ηχητική Μορφή

Φωτογραφίες