TEDx Athens Unleash - Εν δυνάμει

TEDx Athens – Unleash

Το TEDx Athens επέστρεψε στις 28 Μαΐου στο Kέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταυρος Νιάρχος με θέμα “Unleash”… Απελευθέρωση.

Το TEDx Athens επέστρεψε στις 28 Μαΐου στο Kέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταυρος Νιάρχος με θέμα “Unleash”… Απελευθέρωση. Μια λέξη που σημαίνει τη δύναμη και την ελευθερία, τις δυνατότητες που ανοίγονται όταν αποτινάσσονται οι περιορισμοί, την έκφραση του αληθινού εαυτού μακριά από φόβους, στερεότυπα, αναστολές και ταμπού.

Με θάρρος, αποφασιστικότητα, πίστη στον εαυτό και αγάπη και για τη ζωή ο άνθρωπος στέκεται με ευθύνη και τόλμη απέναντι στον εαυτό του και το άγνωστο, κυνηγάει τα όνειρά του, αναζητά την ουσία, την αλήθεια του και ανοίγει νέες δυνατότητες, εξελίσσεται και αναπτύσσεται.

Πώς μπορείς να «ξεκλειδώσεις» τις δυνατότητές σου;

Τι «δρόμους» χρειάζεται να ακολουθήσεις για να ανακαλύψεις ανεξερεύνητες πτυχές του εαυτού σου;
Σ’ αυτή την πρόκληση κλήθηκε ν’ απαντήσει, μεταξύ άλλων ομιλητών, η σκηνοθέτις Ελένη Ευθυμίου. Με αφετηρία την ένταξή της στην ομάδα «Εν Δυνάμει», η οποία αποτελείται από καλλιτέχνες με ή χωρίς αναπηρία, μίλησε για το εγχείρημά της να συνθέσει επί σκηνής την παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα» (τρίτο μέρος της θεατρικής τριλογίας με τίτλο «Το Άλλο το Κανονικό») και έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη διαφορετικότητα, ανοίγοντας ένα διάλογο για θέματα ταμπού, που οι σύγχρονες κοινωνίες δεν μπορούν ακόμα να διαχειριστούν.

  • Τι σημαίνει έρωτας;
  • Έχουμε όλοι πρόσβαση σε αυτόν;
  • Γιατί φοβόμαστε να μιλήσουμε για τον έρωτα;

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε στην προσπάθειά της να κατευθύνει σκηνοθετικά παιδιά με αναπηρία, μιλώντας τους ίσως για πρώτη φορά για εκείνα που νιώθουν και δεν τολμούν να εκφράσουν. Εκείνα τα κοινά, τα ανθρώπινα όμορφα, που όλοι μας νιώθουμε μπροστά στον έρωτα που εξουσιάζει, τρελαίνει, φλέγει. Μα και για τη συνεργασία της με τους γονείς αυτών των παιδιών που δέχτηκαν να την συνδράμουν στην ολοκλήρωση του έργου.

Σε μία κοινωνία μη συμπεριληπτική οπως είναι η ελληνική το θέατρο έρχεται σαν μια δυνατότητα απάντησης, γεννά ερωτήματα, δημιουργεί συνθήκες ισότιμης διαβίωσης, αλλά και χώρο για σκέψη πάνω σε ερωτήματα που αποφεύγουμε να θέσουμε: Είναι άραγε ο έρωτας προσβάσιμος σε όλες, όλους, όλα; Η Ελένη Ευθυμίου μας μιλά για την ομάδα Εν Δυνάμει, την παράσταση Ερωτευμένα Άλογα και το πώς μία μικτή ομάδα ανθρώπων κατάφερε να μιλήσει για το ανείπωτο

Η Ελένη Ευθυμίου εργάζεται ως σκηνοθέτις, συγγραφέας, περφόρμερ, σοπράνο και συνθέτης θεάτρου. Σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου και υποκριτική στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και λυρικό τραγούδι ως μαθήτρια της μετζοσοπράνο Ροζίτσα Τρόεβα.

Υποστηρίζει την ιδέα του θεάτρου ως μια συνεχή, ατελείωτη έρευνα της σύνδεσης μεταξύ της ανθρώπινης κατάστασης και της κοινωνίας. Εργάζεται κυρίως με τον ήχο, δημιουργώντας ακουστικά περιβάλλοντα συνδεδεμένα με τη δραματουργία. Κινείται ανάμεσα στην αισθητική της τέχνης, του κινηματογράφου, του ντοκιμαντέρ και της μυθοπλασίας, εφευρίσκοντας με φαντασία μια νέα γλώσσα θεάτρου.

Το 2014 έγινε μόνιμη συνεργάτης του θεατρικού συνόλου Εν Δυνάμει, μιας μεικτής ομάδας καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρίες, και μέχρι στιγμής έχει δημιουργήσει και σκηνοθετήσει νέα θεατρικά έργα στην τριλογία «Το Άλλο Κανονικό». Το τρίτο μέρος αυτής της τριλογίας, η παράσταση «Άλογο Ερωτευμένο//Το Παράλογο του Έρωτα», έχει αναγνωριστεί ως μια εμβληματική παράσταση τόσο για την καλλιτεχνική της ποιότητα όσο και για το ριζοσπαστικό θέμα που πραγματεύεται.

Το 2022, η Ελένη Ευθυμίου τιμήθηκε με το Βραβείο Ελευθερίας Σαπουντζή για την ποιότητα και την πολυπλοκότητα της καλλιτεχνικής της δουλειάς, σε συνδυασμό με την συγκινητική της προσπάθεια να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ της τέχνης και της κοινωνικής πραγματικότητας. Κατά την θεατρική σεζόν 2024-2025, θα είναι επικεφαλής της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Αυτή η ομιλία δόθηκε σε μια εκδήλωση TEDx, χρησιμοποιώντας το φορμάτ των συνεδρίων TED αλλά οργανώθηκε ανεξάρτητα από μια τοπική κοινότητα.