Νόμιζα ήσουν ξένος - Εν δυνάμει

Νόμιζα ήσουν ξένος

Ένα έργο βασισμένο σε μαρτυρίες προσφύγων, άρθρα και καταγραφές ξένων απεσταλμένων, θεατρικά κείμενα, καθώς και σε μια συρραφή λογοτεχνικών κειμένων που διαπραγματεύονται την απώλεια.
Μια παράσταση της θεατρικής ομάδας «Εν δυνάμει» σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου και θέμα την προσφυγιά και τη μετανάστευση.
 
Ένα έργο βασισμένο σε μαρτυρίες προσφύγων, άρθρα και καταγραφές ξένων απεσταλμένων, θεατρικά κείμενα, καθώς και σε μια συρραφή λογοτεχνικών κειμένων που διαπραγματεύονται την απώλεια. Στην παράσταση χρησιμοποιήθηκαν κείμενα των Άντον Τσέχοφ, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Σάμιουελ Μπέκετ, Γιάννη Ξανθούλη, Μπεθ Χένλυ, Σάκη Σερέφα, Οδυσσέα Ελύτη, Σπύρου Λαζαρίδη, Γιώργου Σεφέρη, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Γιάννη Ρίτσου, Ευρυπίδη.
 
Με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητα της προσφυγιάς που δεν έχει εγκαταλείψει την ανθρωπότητα μέχρι σήμερα και δεν γνωρίζει σύνορα ….
«Δεν ήθελα να ζω εκεί… εγώ κι η μάνα μου ήμασταν ό.τι απόμεινε από συγγενείς και οικογένεια. Κανείς δεν είδε που πήγαν τον πατέρα μου εκείνο το βράδυ, και η μάνα μου δεν τολμούσε να βγει να ψάξει μετά. Και πότε να ψάξει. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα…»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Επιμέλεια Κειμένων: Ελένη Δημοπούλου
Σκηνοθεσία: Ελένη Δημοπούλου
Σκηνικά, Κοστούμια,Φωτισμός: Ρίτσαρντ Άντονυ
Κινησιολογία: Μέλπω Βασιλικού
Επιμέλεια Μουσικής: Άλκης Μαγγόνας, Ελένη Δημοπούλου, Μαριάννα Ερκέκογλου,Βασίλης Πέτρου. Παίζουν οι Κλειώ Αντωνοπούλου, Βάσω Ασίκογλου, Μαρία Δαχλύθρα, Μαργαρίτα Καϊναδά, Άννα Καλίντσεβα, Βαγγέλης Καμπέρης, Αναστασία Καριοφύλλη, Βαγγέλης Κοσμίδης, Γιώτα Κουιτζόγλου, Νίκος Κουσούλης, Λωξάνδρα Λούκας, Άλκης Μαγγόνας, Μιχάλης Ντολόπουλος, Βασίλης Πέτρου
Τα τραγούδια που ακούγονται στην παράσταση είναι: Θα μεγαλώνουμε μαζί ‐Μάκης Σεβίλογλου
Ήμερος ύπνος ‐Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Dolama Dolamayi Senem ‐Diyici Quartet
Αλησμονώ και χαίρομαι ‐Παραδοσιακό Ηπείρου
Το τραγούδι της λίμνης ‐Ελένη Καραΐνδρου, Αρλέτα
Θέλω τη μέρα που θα φύγεις ‐Θάνος Μικρούτσικος Όμορφη πόλη ‐Μίκης Θεοδωράκης
Το παπάκι ‐Νικόλας Άσιμος
Τι να θυμηθώ ‐Νίκος Ζούδιαρης
Παιδί με το γρατσουνισμένο γόνατο ‐Γιάννης Μαρκόπουλος Κάλαντα ‐Θανάσης Παπακωνσταντίνου
 
Η παράσταση παρουσιάστηκε μετά από πρόσκληση το Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013, στον αυλόγυρο του ναού των Ταξιαρχών στην κοινότητα του Μεγάλου Ρεύματος (Arnavutköy) στην Κωνσταντινούπολη. 
Νόμιζα ήσουν ξένος
Νόμιζα ήσουν ξένος

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΠΡΟΒΕΣ