Εργαστήρια κίνησης με τη Βιτόρια Κωτσάλου

Εργαστήρια κίνησης με την Βιτόρια Κωτσάλου και τον Άρη Παπαδόπουλο

SOLAR- ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΟΡΟΥ

Από την ομάδα Εν δυνάμει με την Βιτόρια Κωτσάλου και τον Άρη Παπαδοπουλο

ΣΑΒΒΑΤΟ 27/1/23 ΩΡΑ 17.00-21.00 &

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/1/23 ΩΡΑ 11.00-15.00

Το σεμινάριο είναι δωρεάν, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Χώρος Άσπρο Δέντρο, Ολύμπου 5, 54630 Θεσσαλονίκη

Σας προσκαλούμε με χαρά, σε ένα σεμινάριο χορού, μικτής ικανότητας και σε ανοιχτό επίπεδο εμπειρίας χορού με την Βιτόρια Κωτσάλου και τον Άρη Παπαδόπουλο.

Στο εργαστήριο θα μοιραστούμε τις πρακτικές καθώς και την λειτουργία (score) του έργου χορού SOLAR το οποίο δημιουργήθηκε από την ομάδα ΕνΔυνάμει και την Βιτόρια Κωτσάλου και παρουσιάστηκε στα πλαίσια του Μ-power festival στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος μας είναι να προσκαλέσουμε τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου να μάθουν και τελικά να χορέψουν το έργο SOLAR μαζί με τα μέλη της ομάδας Εν Δυνάμει τα οποία θα συμμετάσχουν στο σεμινάριο.

Για την διαμόρφωση του έργου αντλήσαμε υλικό από τα 30 μέλη της ομάδας «Εν Δυνάμει», και με αφορμή την ιδέα της γιορτής, δημιουργήσαμε μια παρτιτούρα κίνησης. Μέσα από την ιδιαιτερότητα του κάθε συμμετέχοντα και την ποικιλόμορφη αντίληψή του, συνθέσαμε ένα έργο αφιερωμένο στην ύπαρξη, ένα ξύπνημα της βαθύτερης ενόρμησης για ζωή με άξονα το ερώτημα Τι είναι αυτό που μας επιτρέπει να αναζητήσουμε, να διεκδικήσουμε, να προσφέρουμε στην ζωή;

To score του SOLAR χορεύεται πάνω στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση rave του Aνάργυρου Δενιόζου και βασίζεται πάνω την εξέλιξη μιας κατάστασης υπέρβασης. Το κάθε σώμα διεγείρει και εκφράζει την μοναδική του κίνηση καθώς ταυτόχρονα η ομάδα διανύει μια διαδικασία ένωσης.

Στο σεμινάριο θα εξερευνήσουμε τις πρακτικές που συνθέσανε το έργο solar για να διευρύνουμε το σώμα και θα εστιάσουμε στο πώς μέσα από τον χορό έρχονται στην επιφάνεια βαθύτερες αισθήσεις, μνήμες και οι ανάγκες μας, τις οποίες χρειαζόμαστε για να τροφοδοτήσουμε ένα πιο διευρυμένο παρόν.

Το “Solar” συνθέτει έναν τόπο συλλογικής και προσωπικής αναζήτησης ενός κοινού εδάφους συνύπαρξης και αποδοχής του άλλου, του διαφορετικού, του ανοίκειου, του ακατανόητου.
Μια συλλογική πρακτική «μελέτη» για το πώς η αποδοχή επηρεάζει τη ζωή, τις σχέσεις, την ευτυχία μας – και αντιστρόφως.

Το σεμινάριο είναι δωρεάν, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Για συμμετοχή είναι απαραίτητο να στείλετε e-mail

elenidimopoulou0@gmail.com

τηλ. επικοινωνίας 6948202250

Βιογραφικά Σημειώματα

Βιτόρια Κωτσάλου

ΒΙΤΟΡΙΑ ΚΩΤΣΑΛΟΥ

Η Βιτόρια Κωτσάλου έχει σπουδάσει ψυχολογία, και είναι αυτοδίδαχτη χορεύτρια και χορογράφος.  Η εκλεκτική εκπαίδευσή της, μη δεσμευμένη από μια παράδοση, και η συνεχής έρευνα από πολλούς διαφορετικούς τομείς πρακτικής χορού και της φιλοσοφίας, διαμορφώνουν μια διαφορετική αντιληπτικότητα και εφαρμογή του χορού. Ως χορογράφος και καλλιτέχνης λειτουργεί τον χορό ως ένα τρόπο ύπαρξης, ένα μέσο για την σκέψη και την αφομοίωση του κόσμου και ως πεδίο σύνδεσης με την νοημοσύνη που διέπει την φύση των πραγμάτων. 

Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού R.I.C.E. και της Σχολής Χορού RSOD στο νησί της Ύδρας. Είναι στενή συνεργάτης του χορογράφου Michael Κlien και ενεργό μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει από το 2014. Ως χορογράφος έχει συνθέσει τα έργα Day out of Time (2017), Mount (2019),  Ιεροτελεστία της Άνοιξης – Ένας Χάρτης (2021), Solar (2023), Bare (2023). Ως χορεύτρια έχει συνάψει σημαντικές συνεργασίες με τις Ανδρονίκη Μαραθάκη, Μαριέλα Νέστορα και Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου. Διδάσκει χορό σε παιδιά, ενήλικες και ομάδες μικτών ικανοτήτων, ενώ επίσης χορογραφεί θεατρικές παραστάσεις. 

 

Αντλώντας έμπνευση από τη μελέτη διαφορετικών καλλιτεχνικών  πρακτικών, φιλοσοφικών προσεγγίσεων και συνεργασιών, η σκέψη της επεκτείνεται στην κοινωνική χορογραφία μέσα από την οποία ταυτόχρονα παρατηρεί τον κόσμο και σχεδιάζει έργα που μεταφέρουν την πιθανότητα αλλαγής ή διεύρυνσης του τρόπου αντίληψης και λειτουργίας του.

Άρης Παπαδόπουλος

ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Άρης Παπαδόπουλος είναι χορευτής, performer και δημιουργός με έδρα την Aθήνα.  Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ στην Aθήνα (2009) και στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, Aθήνα (2012) και έκτοτε παραμένει ενεργός στα πεδία του χορού και των παραστατικών τεχνών, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εναλλάσσοντας ρόλους μεταξύ χορευτή, deviser-performer και δημιουργού της προσωπικής του δουλειάς.

Με το όνομα arisandmartha, την καλλιτεχνική συνεργασία του με την Μάρθα Πασακοπούλου, έχει παρουσιάσει τα έργα “Lucy. tutorial for a ritual” (2019), “Five Steps to Save the World” (2018) και “touching.just” (2017). Η arisandmartha επιλέχθηκε στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα χορού Aerowaves 2018 και έχει περιοδεύσει δουλειά της στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μέσω των δικτύων Aerowaves και European Dance Network. Ευέλικτοι και ανοιχτοί στη διπλή ιδιότητα του χορευτή-δημιουργού, ο Άρης και η Μάρθα αναζητούν καινούριες δημιουργικές προσεγγίσεις με κάθε σκηνική απόπειρα.

Ως χορευτής και performer o Άρης έχει συνεργαστεί με ομάδες χορού και χορογράφους στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι σταθερός συνεργάτης της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού Dancing to Connect. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με τις πολυσυλλεκτικές ομάδες Arbonauts (Ηνωμένο Βασίλειο), Pietro Marullo (Βέλγιο) και HIMHERANDIT Productions – Andreas Constantinou (Γερμανία), ιδρύματα και οργανισμούς όπως το Flux Laboratory (Ελβετία, Ελλάδα) και το Palais de Tokyo (Γαλλία), καθώς και με ανεξάρτητους καλλιτέχνες, όπως ο Στέφανος Τσιβόπουλος, η Βιτόρια Κοτσάλου και η Dora Garcia.