I am my world ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης - Εν δυνάμει

“Είμαι ο κόσμος μου” είναι ένα θεατροπαιδαγωγικό βιωματικό εργαστήριο για άτομα με αναπηρία σε πόλεις της Ελλάδας

«Είμαι ο κόσμος μου»  με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού!

Η δράση “Είμαι ο κόσμος μου” είναι ένα θεατροπαιδαγωγικό βιωματικό εργαστήριο,
διάρκειας 5 ημερών που έχει σχεδιαστεί για την υλοποίησή του με ομάδες νέων με
και χωρίς αναπηρία.
 
Τα εργαστήρια στηρίζονται στην μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από την ομάδα Εν δυνάμει στην παράσταση “Ο Άνθρωπος Ανεμιστήρας ή Πώς να ντύσετε έναν Ελέφαντα” σε σκηνοθεσία Ελένη Ευθυμίου (πρώτο μέρος της τριλογίας “Το άλλο το διαφορετικό”). Η παράσταση αυτή προέκυψε από την ασφυκτιούσα ανάγκη των Εν δυνάμει να μοιραστούν ανοιχτά τις δικές τους ιστορίες και να ερευνήσουν προσωπικές και οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας. Η παράσταση είναι βασισμένη σε μια σειρά από καθημερινές, «ξεχωριστές» ιστορίες για την
αναπηρία, τη διαφορετικότητα και τους ανθρώπους γύρω από αυτήν.
 
Όλα τα στιγμιότυπα που διαρθρώνουν την αφήγηση της παράστασης είναι εμπνευσμένα από τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων που τις αναπαριστούν. Δε θέλω άλλους
εθελοντές, θέλω φίλους!
 
Στα μέρη του εργαστηρίου χρησιμοποιούνται εργαλεία δομημένου διαλόγου, παιχνίδια ρόλων, δημιουργικής γραφής, ασκήσεων χορού και θεάτρου.
 
Το 2021 η ομάδα του Εν δυνάμει έλαβε επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υλοποίηση του εργαστηρίου ”Είμαι ο κόσμος μου” σε 5 διαφορετικές επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας: Βέροια, Σέρρες, Αγρίνιο, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα.
 
Η ομάδα Εν δυνάμει συμμετείχε με το εργαστήριο “Είμαι ο κόσμος μου” στο 2ο Σχολείο Σκηνοθεσίας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, το Σεπτέμβριο του 2021, όπου διερευνήθηκε ιδιαίτερα το θέμα “Δημιουργία συμπεριληπτικής καλλιτεχνικής ομάδας”.
 
Τον ίδιο μήνα το εργαστήριο έλαβε χώρα στις Σέρρες, όπου διάφοροι φορείς συνετέλεσαν στην πραγματοποίησή του. Αναλυτικά, η ομάδα συνεργάστηκε με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, την εφορεία αρχαιοτήτων Σερρών, το ΚΔΑΠ Σιδηροκάστρου, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ-ΚΕΔΗΣ, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Στηρίζω, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Ποροΐων, και το ΚΕ.Θ.Ι.Σ. – Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών.

Η ομάδα Εν δυνάμει ταξίδεψε στο Αγρίνιο τον Οκτώβριο 2021 και πραγματοποίησε το εργαστήριο σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Νίκο Καραγέωργο. Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι φορείς ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, το Ενιαίο Επαγγελματικό Λύκειο, το Εργαστήρι επαγγελματικής αγωγής και αποκατάστασης “ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ”, ο Σύλλογος Ατόμων με αναπηρία “ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ”, φοιτητές και φοιτήτριες της πόλης, όλα τα μέλη των θεατρικών
ομάδων και άνθρωποι της πόλης.

Το Νοέμβριο το εργαστήριο “Είμαι ο κόσμος μου” υλοποιήθηκε στην Κοζάνη, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης. Μέρος του εργαστηρίου φιλοξενήθηκε στον ζεστό χώρο του κέντρου Αποθεραπείας-Αποκατάστασης “ΚΙΒΩΤΟΣ” στον Άργιλο Κοζάνης. Στα εργαστήρια συμμετείχαν το Κέντρο Αποθεραπείας- Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ. “Κιβωτός”, το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Δήμου Κοζάνης, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κοζάνης, μέλη των
συλλόγων “Ηλιαχτίδα” και “Ταξιδευτές Της Ελπίδας”.

Μετά από πρόσκληση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Εορδαίας – ΚΕΔΕ και της προέδρου Άννας Καϊδου, η ομάδα Εν δυνάμει πραγματοποίησε το εργαστήριο “Είμαι ο κόσμος μου” στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Στα εργαστήρια συμμετείχαν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μέσα από την υλοποίηση του 5νθήμερου θεατροπαιδαγωγικού εργαστηρίου “Είμαι ο κόσμος μου” στις 5 πόλεις, τα μέλη της ομάδας Εν δυνάμει και οι συμμετέχοντες/ουσες των εργαστηρίων μοιραστήκαμε τις ανησυχίες μας, τις επιθυμίες και τα όνειρά μας, διαπραγματευτήκαμε ζητήματα ταυτοτήτων και αναπηρίας και συζητήσαμε τις ιδέες μας σχετικά με τη ζωή, την τέχνη και τη συμπερίληψη στο θέατρο.

Ήρθαμε σε επαφή με το σώμα μας και τις ενσώματες δυνατότητές του μέσα από κινητικές ασκήσεις, εκφραστήκαμε λεκτικά και μη λεκτικά και δημιουργήσαμε κοινούς τόπους, δρώμενα μέσα από τα οποία επικοινωνήσαμε το δικό μας συλλογικό μήνυμα. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε κοντά με ανθρώπους από διαφορετικούς τόπους που αγωνίζονται για την συμπερίληψη όλων των ανθρώπων, ανεξαίρετα, στην τέχνη και την κοινωνία.
 
Η συνάντηση με κάθε έναν συμμετέχοντα και κάθε μία συμμετέχουσα ξεχωριστά, η θερμή υποδοχή και η ειλικρινής διαθεσιμότητά τους στις δράσεις του εργαστηρίου μάς γέμισε με χαρά και αισιοδοξία.
 
Οι ομάδες βίωσαν ένα ισότιμο και δυναμικό περιβάλλον και τρόπο εργασίας,
δημιουργία, συνύπαρξη. Οι φορείς της κάθε πόλης που συμμετείχαν στο εργαστήριο, μας υποστήριξαν τόσο σε οργανωτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο, ενημερώνοντας και προσκαλώντας τους ενδιαφερόμενους φορείς και ανθρώπους της πόλης. Συζητήσαμε τις ιδέες μας
σχετικά με τη ζωή, την τέχνη και τη συμπερίληψη στο θέατρο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα βίντεο που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος (βλ. links παρακάτω) καθώς και στη σελίδα της ομάδας στο Facebook En Dynamei Ensemble / Ομάδα Εν Δυνάμει (@endynameiensemble).

ΕΙΜΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΥ (I AM MY WORLD) στο Αγρίνιο // En Dynamei Ensemble – Ομάδα Εν
Δυνάμει

ΕΙΜΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΟΥ (I AM MY WORLD) στην Πτολεμαΐδα // En Dynamei Ensemble –
Ομάδα Εν Δυνάμει